Het is zaterdagmorgen. De geuren van versgezette koffie uit de taveernen met oude mannetjes die de krant lezen, de regen die zonder ophouden monotoon op de blinkende straatstenen valt, een man met een regencape en paraplu, de smalle straten met een enkele verdwaalde toerist; het zijn zomaar wat impressies op deze tamelijk vroege ochtend in de stad. Ik volg een man die onder een zwaar gewicht gebukt door de winkelstraat loopt. Hij slaat doelgericht linksaf de Heilige Geeststraat in…Hij gaat het Plantin museum binnen en het gewicht wordt van zijn schouders genomen en op de tafel gelegd, waar drie mannen met een geïnteresseerde blik en ietwat nieuwsgierig wachten op wat er komen gaat.
Wat is hier gaande? Wel, vandaag is er een boekentaxatie van oude en zeldzame boeken in het oude drukkerijgmuseum van de Belgische havenstad. Drie taxateurs, waaronder de bekende taxateur uit Rotterdam, Arie Molendijk, taxeren de financiële waarde van de boeken die binnenkomen. Oude Statenbijbels, antieke theologie, geschiedkundige boeken of topografie, alles even interessant om langs te zien komen! Onverwachts kan het soms gebeuren dat het oude boek, dat onder het stof op al jaren op een zoldertje lag, niet alleen interessant is, maar ook zeldzaam! We zien vandaag bijvoorbeeld een paar keer een oude druk van Plantijn langskomen, zelfs zó onbekend dat het museum ze nog niet in bezit heeft. Ook zien we een schitterend getijdenboek, met handgetekende muzieknoten en tekst met de hand getekende en ingekleurde letters!
Niet alleen de veelzijdigheid van boeken, maar ook de zijdelingse veelzijdigheid van mensen en hun verhalen zijn erg boeiend en inspirerend! Waar komt het boek vandaan? Dan volgen er soms persoonlijke levensgeschiedenissen, die je in eerste instantie niet zou verwachten. ‘Mijn opa heeft nog uit dit getijdenboek gezongen tijdens de ochtendmis. Hij was voorzanger…’ U begrijpt wel dat, ook al is de financiële waarde van het boek minimaal, er vaak wel een niet te taxeren emotionele waarde aan het boek is verbonden.
De boeken worden getaxeerd en wanneer het van beide partijen gewenst is gekocht door de taxateur. Bij boeken van grotere waarde kan er eventueel contact gelegd worden met een veilinghuis om het boek te laten veilen, waardoor het beter ten gelde kan worden gemaakt.
Zeldzame boeken zijn natuurlijk zeldzaam, dat spreekt voor zich. Tóch gebeurt het soms dat iemand totaal tegen eigen verwachting in een zeldzaam boek blijkt te bezitten, of juist andersom: een zorgvuldig ingepakt en bewaard exemplaar dat zéker tonnen waard zoud moeten zijn, blijkt nog geen 5 euro op te kunnen brengen…Het was ook vanmiddag weer een interessante dag, met veel boeken en een vleugje Vlaamse gemoedelijkheid met na afloop een dampende kop thee in de stationsrestauratie of het café om de hoek….
er zijn geen afbeeldingen gevonden