Recensies

Beste Arie,

Zoals afgesproken een stukje voor de aanbevelingen op jou website.
een eer om er bij te mogen staan.
Wie veel reist, kan veel verhalen
Ik weet nog goed onze eerste ontmoeting op het kleine stations perron in Meppel. Met één oogopslag zag ik hem daar staan, een rijzige man met een grote oud uitziende zwarte koffer met net iets te veel afgesleten wieltjes.
Hij begroette mij met; Dan moet u meneer Nagelkerke wezen zeker? Knap als je uit een groep mensen de juiste weet aan te spreken.
Die gave heeft Arie tot een vakman gemaakt in velerlei opzichten nauwkeurig tot ver achter de komma, als het gaat om precies te schatten wat de herkomst, de datum van druk en de geschatte waarde van het te taxeren voorwerp is.
We zijn gearriveerd in het monumentale pand van het drukkerijmuseum Meppel.
Ook hier wel weer veel van het zelfde, maar soms…..schiet hij rechtop en kijkt vol verwachting naar de pagina’s die volgen na de indrukwekkende kaft.
Zo ook eens bij een taxatie in onze Houwink zaal van twee er niet zo fraai uitziende slecht gebonden boeken, maar wat bleek… twee zéér oude handgeschreven scheepslogboeken. Ja dat ben nou de pareltjes aldus Arie.

Maar het mooiste in Meppel was toch wel het vrouwtje dat wat schuw achteraan bleef zitten, ze had alleen een klein Wibra knisper zakje bij haar.
Nummer 41 zei ik, ze stond op en frummelde iets uit haar zakje.
De ogen van Arie, zal ik nooit vergeten,…mevrouw….alstublieft, riep hij met aanzwellende stem, en nam het kleine bijbeltje direct van haar over.
Het was muisstil in de zaal, Arie greep naar zijn mobieltje, mompelde een paar keer en knikte zichtbaar ontroerd, toen zei hij dit is nummer twee, de andere staat in een museum in België.
Het ging hier om een klein bijbeltje met een kaft van schilpadden huid rijk versierd met zeer dunne gouden bloem motieven. Echt een vondst aldus Arie.

Op 31 oktober komt Arie weer naar ons drukkerijmuseum in Meppel, waar wij dan net een mooie bijbel expositie houden tot eind januari 2016.
Wellicht zitten er ook nu weer mooie “parels” tussen.
Proficiat 1500 taxatie dagen, een top prestatie die in heel Nederland gehoord mag worden.

Drukkerijmuseum Meppel
Co Nagelkerke
Bestuurslid Pr.

________________________________________

“Op enkele taxatiedagen had ik de eer als gast werkzaam te zijn.

Wanneer het aankomt op zakelijke afspraken heb ik steeds de correctheid en eerlijkheid van Arie Molendijk op prijs gesteld. Telkens heb ik ook genoten van zijn professionaliteit. Op een ontspannen, ongedwongen manier en met verstand van zaken wordt steeds heldere en duidelijke informatie verstrekt. Steeds een plezier om met Arie samen te werken. Op een vruchtbare toekomst!”

Marc Claeys
Directeur Biblia Neerlandica, Boechout, Belgie
________________________________________

“Arie Molendijk is al jaren werkzaam als taxateur van oude boeken. Hij is een bekwaam vakman met wie ik graag samenwerk. Bovendien is hij vriendelijk en voorkomend, zeer welkome eigenschappen in zijn vak.”

Drs. Arne Steenkamp
Directeur veilinghuis Burgerdijk & Niermans, Leiden

_______________________________________

“Gefeliciteerd met uw lange traditie van taxatiedagen.”

Iris Kockelbergh
Directeur Museum Plantin-Moretus
UNESCO Werelderfgoed Antwerpen
________________________________________

“Enige tijd geleden hebben we een prachtige wereldkaart gekocht. De heer A. Molendijk is niet alleen een vakman in het taxeren van oude boeken maar ook in topografie gezien de prachtige oude maar vooral gave wereldkaart die ik voor een mooie prijs kon kopen.
Ik ben blij met mijn nieuwe aanwinst, mooi ingelijst en hangt prachtig.”
Arie succes en ga zo door !!!

Fam van Velzen
Ouddorp
________________________________________

Geachte heer Molendijk,

Prachtig dat u al zoveel taxatiedagen heeft gehouden. Dat is een groot succes.
Ik ken u beter van de e-mails met aanbiedingen die geregeld rondstuurt. Daar zitten af en toe interessante stukken tussen. U speurt gedegen rond en haalt veel boekjes en boeken boven water. Vaak zijn dat godsdienstige werken, die dikwijls ook schaars zijn, maar ook bijvoorbeeld een zeldzame Nederlandse vertaling van een fabelboek van XXV Steven Perret met handgekleurde houtsneden (Delft, 1617) dat ik prompt van u kon kopen. Ik wens u veel succes met uw bedrijf en met de taxatiedagen.

Vriendelijke groet,
Dr. Marieke van Delft
Conservator Oude Drukken / Curator of Early Printed Editions
Koninklijke bibliotheek Den Haag


________________________________________

“Met de heer Molendijk had ik altijd een goed contact. Bij hem heb ik een aantal interessante bijbeluitgaven kunnen verkrijgen en ik hoop dat zich dat nu zal voortzetten”

Dr. A.J. van den Berg
Bibliothecaris Nederlands Bijbelgenootschap

________________________________________

“Op het perron zie ik een man met een koffer lopen. Ik reis met hem mee vandaag. We gebruiken een kopje koffie bij de Kiosk en absorberen de stationssfeer. ‘Gisteren zat ik in Hoogeveen. En het was druk, joh…!’ Nog nagenietend van de dag van gisteren, wanneer er op een taxatiemiddag vele interessante boeken en niet minder interessante mensen de revue waren gepasseerd.
Vanmiddag taxeert onze vriend Arie in de stationsrestauratie van Zevenbergen. Na een korte overstap komen we aan in Zevenbergen. Op het perron ruikt het naar gezellige Brabantse cappuccino. In de stationsrestauratie staan een tafel en een paar stoelen gereserveerd voor de taxatie.
Een gezette man, met een grote baard komt binnen met een tas vol oude boeken. Hij legt ze op tafel alsof het zijn juwelen zijn. Arie kan bij wijze van spreken aan de kaft alleen al zien om wat voor boek het gaat. Hij vertelt wat over de al dan niet zeldzame uitgave en taxeert de financiële waarde. De emotionele waarde is natuurlijk niet te taxeren, dat is persoonlijk gerelateerd. Soms valt de waarde tegen, het ‘zeldzame’ boek blijkt vele keren gedrukt te zijn, dus de verwachting van de desbetreffende persoon is deerlijk teleurgesteld.
Af en toe stuit je toch op interessante verrassingen, een mooi, zeldzaam boek, of met een interessante inhoud.
Zo heeft Arie al heel wat taxatiedagen gehouden door heel Nederland, Belgie, Canada en de USA en naast de vele boeken die er zijn kent hij ook heel Nederland wel uit zijn hoofd met de juiste spoorweg en busverbindingen….. Al met al een veelzijdig beroep van een veelzijdige vriend.”

Martin Trouwborst
Stellendam, fotograaf, medewerker Evangelisatiepost der Gereformeerde Gemeente in Rotterdam Charlois
________________________________________

Geachte heer Molendijk,

Van harte gefeliciteerd met het bereiken van de 1500ste taxatiedag in uw bestaan als antiquaar. Dit is een onwaarschijnlijk hoog aantal en dat wijst erop dat u met uw initiatief om taxatiedagen te houden in de roos schiet. U gaat de mensen opzoeken in Nederland, maar ook in Vlaanderen en zelfs in de Verenigde Staten. Hierdoor prikkelt u bezitters van bijbels, oude drukken en handschriften om hun eigendommen te laten zien. Dankzij uw taxatiedagen is menig boek dat belangrijk is voor ons culturele erfgoed, bekend geworden en soms ook in een openbare collectie terecht gekomen. Ik kan u hiervoor alleen maar dankbaar zijn en ik spreek de hoop uit dat u nog vele jaren door mag gaan met uw taxatiedagen. Op naar de 2500ste!

Met vriendelijke groet,
Dr. Ad Leerintveld
Conservator namiddeleeuwse handschriften Koninklijke Bibliotheek, Den Haag


________________________________________

Beste Arie,

Bij deze mijn hartelijke felicitaties
met je 1500e taxatiedag.
ook hier in het Bijbelmuseum Leerdam heb je dat een aantal malen gedaan
je vakmanschap en betrouwbaarheid die dan blijken zijn van grote waarde voor de wereld van het oude boek en Bijbel
ik wens je nog lang succes met dit werk toe

vr gr,
Wim van t Zelfde
Directeur Bijbelmuseum Leerdam


________________________________________

In het verleden hebben wij verschillende malen op een fijne manier zaken mogen doen.
Met vragen konden wij altijd bij Arie Molendijk terecht.
Van harte gefeliciteerd met dit jubileum.

M. Bal
Bibliothecaris Theologische School Geref. Gemeenten te Rotterdam

________________________________________

In de afgelopen jaren is Arie Molendijk bij verschillende gelegenheden in verschillende vestigingen van Bibliotheek Westland als taxateur te gast geweest.
Het betreft hier o.a. Open Dagen in de bibliotheken van ’s-Gravenzande en Wateringen, en de openingsactiviteiten van de nieuwe vestiging in Honselersdijk.
Het publiek was daarbij in de gelegenheid om boeken, kaarten e.d. door Arie te laten taxeren. Een breed scala van, soms de meest vreemdsoortige, documenten werd aan de kritische en deskundige blikken van Arie blootgesteld. Soms heel waardevolle materialen, soms, tot teleurstelling van de aanbieders, wat minder bijzondere documenten. De belangstelling voor dergelijke taxaties onder de bezoekers is doorgaans groot, Arie hoeft nooit lang te wachten voordat de volgende klant zich aandient.
Bij een aantal verschillende gelegenheden waarbij ik zelf aanwezig was bleek mij hoe breed de kennis van Arie is: op serieuze, degelijke wijze bekijkt en analyseert Arie de aangeboden materialen, en hij weet over praktisch alle documenten wel nuttige informatie te geven, zodat de bezoekers toch weer wat wijzer huiswaarts kunnen keren. En daar is het toch om te doen, nietwaar? Kortom: de bibliotheken in het Westland waren altijd blij met de succesvolle bijdragen van Arie Molendijk!

Met vriendelijke groet,
namens Bibliotheek Westland
Kees van den Boogert
Vestigingscoördinator Bibliotheek Wateringen
________________________________________

Beste Arie,

Van harte gelukgewenst met het bereiken van de mijlpaal van 1500 taxatiedagen. Dat je nog maar lang mag optreden als propagandist van het oude boek!

Jeffrey Bosch
Bubb Kuyper Veilingen Boeken Manuscripten en Grafiek bv


________________________________________

Arie Molendijk is voor bibliotheken Hoogvliet en Rozenburg een vertrouwde samenwerkingspartner.
Steeds meer mensen kijken naar programma’s als ‘Kunst en Kitsch’ en ontwikkelen daardoor belangstelling voor oude objecten waaronder boeken.
De bibliotheken in Hoogvliet en Rozenburg hebben het afgelopen jaar bij verschillende evenementen de inwoners van hun gebied de mogelijkheid geboden hun eigen oude boeken te laten taxeren en hebben daarvoor de hulp ingeroepen van Arie Molendijk.
Door zijn deskundige kijk op de materialen, heldere uitleg, gevoel voor humor en buitengewone ervaring weten de eigenaars dat zijn oordeel zeer gefundeerd is en is Arie Molendijk een graag geziene gast.
Dat oordeel kan soms tot teleurstellingen leiden, maar de kans om toch nét dat ene juweeltje te hebben blijft toch altijd aanwezig.
Ook in de toekomst hopen deze bibliotheken opnieuw samen te kunnen werken met Arie Molendijk!

Irene van der Steen
Bibliotheekmedewerker

________________________________________

Beste Arie,

Gefeliciteerd met de vele keren van taxatie. Ik had het plezier een aantal keren je te vergezellen op de taxatie dagen . Het was niet alleen boeiend maar ook prachtig om te zien hoe je dat doet . Je neemt de mensen serieus en weet het ook nog met humor en vooral met alle aandacht te doen. Je weet altijd wel een zinnig antwoord te geven en vooral vakbekwaam, en dat nu al zo n 1500 keer. Dat is wel een feestje waard. Ik hoop dat je nog lang door kan gaan.

Willem van Baardewijk, oudste antiquaar van Rotterdam (overleden 22-05-2017)


________________________________________

Geachte heer Molendijk,

Alvast van harte gefeliciteerd met uw jubileum en de nieuwe mooie website!

Hartelijke
groeten,
Ina

Dr. Ina Kok
Conservator Handschriften en Oude Drukken
Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB)